Adventist-kor i kirken

Jarlsberg Avis, 1. december 2015
av Lars Ivar Hordnes

Hvem passer bedre til å innlede advent enn Advent-sangerne? Søndag sang koret i Holmestrand kirke.

HOLMESTRAND : Første søndag i advent var søndag, og dermed kan man si at juleforberedelsene er i gang for alvor.

I Holmestrand kirke var det en stemningsfull og godt besøkt konsert som innledet advent. Få kan vel sies å passe bedre til en slik anledning enn koret Advent-sangerne fra Mjøndalen. Adventsangerne kaller seg Syvendedags Adventistkirkens største representasjonskor.

Mer dempet

– Jorda er i en mørk situasjon, men vi er her fordi vi elsker lyset, innledet et av kormedlemmene. Det erfarne blandakoret innledet sin konsert med «Stille natt», sangen folk flest kjenner best som «Glade jul». I Advent-sangernes versjon var sangen framført langt mer dempet enn vi vanligvis hører den framført. På slik måte blir hver enkelt stemme tydeligere og drukner ikke i kakofonien.

Teksten kommer også mer til sin rett- det blir lettere å oppfatte ordene. Selv om koret strevde med enkelte innganger ble det tydelig at dette var en godt samsunget gjeng. Repertoaret var en fin blanding av verdslig og religiøs, av kjent og mindree kjent samt av instrumentale soloinnslag og korinnslag. Variasjonen gjør konserten langt mer lyttervennlig.

Spritet opp

Selv om kormedlemmene for det meste er godt voksne, hadde de sørget for å sprite opp uttrykket med flere unge solister. Både Natanya Madeleine Lundstrõm på fiolin og Anna Ouff Grøthe på trekkspill imponerte forsamlingen. Sistnevnte er sågar nykåret norgesmester.

Dirigent Laila Therese Johansen slo til som solist selv i Mozarts «Laudate Dominum», en svært vakker sang. Høydepunktene sto i det hele tatt i kø, og kormedlemmene sang seg varmere og ledigere underveis. Publikum viste tydelig at de likte det de hørte. Koret ga både skriftlig og muntlig beskjed om at de ønsket applaus kun etter hver enkelt avdeling, men det var flere som ikke greide å holde tilbake begeistringen og klappet der det egentlig ikke skulle klappes. Etter konserten var Mona Lyngstad fornøyd.

– Kjempefint. Jeg liker stemningen de skaper, og at de har med seg ungdommer som solister. Dette ga julestemning, sa Lyngstad.